COMUNICADO DE LA ASOCIACIÓN SON QUINT-PARC NATURAL DE PONENT, OPONIÉNDOSE A QUE SE URBANICE NI UN SOLO METRO CUADRADO DE SON FILA NOU

La entidad ciudadana exige al Ayuntamiento que no quiera engañar a los ciudadanos haciéndoles creer que quiere proteger la zona, cuando en realidad lo que hace es aceptar una solución ventajosa propuesta por los promotores de Son Fila.

Palma, Distrito de poniente, 8 de marzo de 2021: La entidad ciudadana, SON QUINT-PARC NATURAL DE PONENT, ha denunciado las maniobras que el ayuntamiento de Palma está desplegando con la tramitación del nuevo Plan General Urbanístico de Palma.

El borrador del nuevo PGOU de Palma propone la desclasificación “parcial” de Son Fila Nou, actualmente suelo rústico gracias a la normativa de medidas urgentes de protección del territorio aprobada el año pasado. Los responsables de urbanismo argumentan qu es “la mejor alternativa para proteger la zona”.

Según ha manifestado JOAN PRATS, presidente de @SON_QUINT, lo que hace realmente el Departamento de Urbanismo es mantener los 90.000 m2 que los promotores pretenden urbanizar desde el año 1998, ahorrándose la dotación de servicios en el resto de la finca y la construcción de viales de acceso desde la Vía de Cintura que, de todas maneras, se consideran inviables en el mismo borrador del PGOU, un documento que el Ayuntamiento presentó discretamente ante la Comisión de Medio Ambiente de las Islas Baleares durante la declaración del Estado de Alarma, en mayo del año pasado.

Desde el año 2017 sabemos que los promotores se conformaban con edificar la mitad de los pisos previstos (742) y el Ayuntamiento, con el nuevo PGOU, les concede exactamente eso: mantener la urbanización de 8,9 Ha, dejándoles hacer entre 300 y 350 pisos de lujo, y abaratar los costes de urbanización, regalándoles el pago de una indemnización para la expropiación de las 13,7 Ha restantes a precio de terreno rústico cuando, en cualquier urbanización, los espacios libres han de ser cedidos gratuitamente al Ayuntamiento. Hay que recordar en este punto que los promotores, en el año 1998, cedían a la ciudad, entre espacios libre y dotaciones, 16,71 Ha.

En consecuencia, nuestra entidad ciudadana reclama la protección integral de la finca, que el Ayuntamiento la expropie en su totalidad y que la vuelva a unir al ANEI de la Serra de Tramuntana con un ecopuente entre Son Moix Negre y Génova. Si el Ayuntamiento hubiera querido hacer creíble su estudio “de alternativas” habría previsto, en las opciones favorables a urbanizar la finca, como mínimo, la construcción de este ecopuente a cargo de los promotores, para volver a unir Son Fila con el ANEI de la Serra de Tramuntana al cual pertenece Son Fila Nou, según reconoce el mismo borrador del PGOU.

TEXTO ORIGINAL COMUNICADO:

L’ASSOCIACIÓ SON QUINT-PARC NATURAL DE PONENT, S’OPOSA A QUE S’URBANITZI NI UN METRE QUADRAT DE SON FILA NOU

L’entitat ciutadana exigeix a l’ajuntament que no vulgui enganar als ciutadans fent veure que vol protegir la zona, quan en realitat el que fa és acceptar una solució avantatjosa proposada pels promotors de Son Fila.

Palma, Districte de ponent, 8 de març de 2021: L’entitat ciutadana, SON QUINT-PARC NATURAL DE PONENT, ha denunciat les maniobres que l’ajuntament de Palma està desplegant amb la tramitació del nou Pla General Urbanístic de Palma.

L’esborrany del nou PGOU de Palma proposa la desclassificació “parcial” de Son Fila Nou, actualment sòl rústic gràcies a la normativa de mesures urgents de protecció del territori, aprovada l’any passat. Els responsables d’urbanisme argumenten que és “la millor alternativa per protegir la zona”.

Segons ha manifestat JOAN PRATS, president de @SON_QUINT, el que fa realment el Departament d’Urbanisme és mantenir els 90.000 m2 que els promotors pretenen urbanitzar des de l’any 1998, estalviant-los la dotació de serveis en la resta de la finca i la construcció de vials d’accés des de la Via de Cintura què, de totes formes, es consideren inviables en el mateix esborrany de PGOU, un document que l’ajuntament va presentar discretament davant la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears durant la declaració d’Estat d’Alarma, el maig de l’any passat.

Des de l’any 2017 sabem que els promotors es conformaven amb edificar la meitat dels pisos prevists (742) i l’ajuntament, amb el nou PGOU, els concedeix exactament això: mantenir la urbanització de 8,9 Ha, deixar-los fer entre 300 i 350 pisos de luxe, i abaratir-los els costs d’urbanització, regalant-los el pagament d’una indemnització per la expropiació de les 13,7 Ha restants a preu de terreny rústic quan, en qualsevol urbanització, els espais lliures han de ser cedits gratuïtament a l’ajuntament. Cal recordar en aquest punt que els promotors, l’any 1998, cedien a la ciutat, entre espais lliures i dotacions, 16,71 Ha.

En conseqüència, la nostra entitat reclama la protecció integral de la finca, que l’ajuntament l’expropiï en la seva totalitat i que la torni a unir a l’ANEI de la Serra de Tramuntana amb un ecopont entre Son Moix Negre i Gènova. Si l’ajuntament hagués volgut fer creïble el seu estudi “d’alternatives” hauria previst, en les opcions favorables a urbanitzar la finca, com a mínim, la construcció d’aquest ecopont a càrrec dels promotors, per tornar unir Son Fila a l’ANEI de la Serra de Tramuntana al qual pertany Son Fila Nou, segons reconeix el mateix esborrany del PGOU.

Annex 1. Zona que l’ajuntament vol desclassificar i convertir en urbanitzable

Annex 2. Enllaç a la web de la Comissió de Medi Ambient on figura l’expedient de l’esborrany del nou PGOU de Palma (vegeu pàgines 117 a 120 del document “Esborrany del Pla”: Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears-72E/2020 Revisió PGOU de Palma